U Sarajevu održan sastanak budžetskih zvaničnika iz 16 zemalja Europe i Centralne Azije

Međunarodna Zajednica prakse za budžet u okviru Mreže za učenje uz pomoć kolega u području upravljanja javnim finansijama (PEMPAL) održala je svoju godišnju plenarnu sjednicu 16. i 17. aprila u Sarajevu.

PEMPAL mreža (https://www.pempal.org/), koja se financira iz multidonatorskog fonda a upravlja je Svjetska banka, omogućava razmjenu profesionalnog iskustva i prijenos znanja između budžetskih zvaničnika iz zemalja Europe i Centralne Azije. Zajednica prakse za budžet radi na jačanju budžetske metodologije, planiranja i transparentnosti.

Teme ovogodišnje plenarne sjednice uključivale su budžetiranje po programima i učincima, budžetsku transparentnost i otvorenost, te potencijale umjetne inteligencije u javnim finansijama. Govornici su uključivali eksperte iz Svjetske banke, OECD-a, Globalne inicijative za fiskalnu transparentnost, te budžetske zvaničnike iz ministarstava finansija zemalja članica PEMPAL-a.

Alija Aljović, pomoćnik ministra za budžet i javne rashode u Federalnom ministarstvu financija Bosne i Hercegovine, koji je i član Izvršnog odbora Zajednice prakse za budžet PEMPAL-a prezentirao je planirani dizajn novog sistema planiranja budžeta po programima u učincima koji će uskoro biti implementiran u Federaciji.

 


Galerije

WBG PEMPAL