SAOPĆENJE – PRORAČUN/BUDŽET ZA GRAĐANE ZA 2023. GODINU

27.02.2023.

U cilju jačanja povjerenja između institucija Federacije BiH i građana izradili smo dokument Proračun/Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za građane za 2023. godinu. Namjera nam je da ovim dokumentom uputimo građane u osnovne financijske termine, te da na jednostavan način prikažemo kako se proračun planira, izrađuje usvaja i izvršava.

Obzirom da između ostalog i građani trošenjem svoga novca pune državnu riznicu, naša je obveza da javnost informiramo o izvorima prikupljenog novca i načina njegovog trošenja. Ovim putem također želimo probuditi interes građana, te ih potaknuti na aktivnije uključivanje u proračunske tijekove. Sudjelovanje građana u proračunskim procesima putem preporuka, prijedloga, ali i kritika od neprocjenjive je vrijednosti jer će predstavljati temelj za izradu proračuna u narednom razdoblju.

Osnovna ideja Proračuna/Budžeta za građane je unapređenje proračunskog mehanizma, a aktivnije uključivanje građana u to doprinosi donošenju kvalitetnijih odluka i stvaranju građanske kulture.

Nadamo da ćemo pružiti odgovore na temeljna pitanja u svezi Proračuna/Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, te na taj način unaprijediti proces upravljanja javnim financijama. Budžet/proračun za građane objavljen je na zvaničnoj web stranici Federalnog ministarstva financija/finansija.

PRORAČUN FEDERACIJE BIH ZA GRAĐANE ZA 2023. GODINU | BS | HR