CHJ FMF u saradnji sa Ministarstvom finansija Kraljevine Nizozemske organizovala edukaciju pod nazivom “Upravljačka odgovornost“

08.11.2022.

Centralna harmonizacijska jedinica Federalnog ministarstva finansija - financija u saradnji sa Ministarstvom finansija Kraljevine Nizozemske 27.10.2022. godine je u Federalnom ministarstvu finansija - financija organizovala jednodnevnu edukaciju pod nazivom “Upravljačka odgovornost“.

Edukaciju su vodili g. Erik de Borst i g. Peter Speijker, stručnjaci Nacionalne akademije za ekonomiju i finansije koja djeluje pri Ministarstvu finansija Kraljevine Nizozemske na kojoj su prezentovana praktična iskustva Kraljevine Nizozemske u vezi razvoja i primjene finansijskog upravljanja i kontrole i upravljačke odgovornosti.

Fokus edukacije je bio na oblastima pravosuđa, odbrane i sigurnosti, te su istoj uz učesnike iz Federalnog ministarstva finansija – financija prisustvovali predstavnici: Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH,  Federalnog ministarstva pravde, Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne uprave policije, Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, Sudske policije u Federaciji Bosne i Hercegovine, te Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije Kantona Sarajevo.

Učesnici su tokom trajanja edukacije sa predavačima i kolegama podijelili svoja iskustva i diskutovali o brojnim pitanjima, kao što su uspostavljanje finansijskih procedura zasnovanih na upravljanju rizicima, unaprijeđenje i koristi od finansijskih kontrola, jasno razumijevanje ciljeva organizacije, upravljanja rizicima i dr.