Proračun za građane za 2021. godinu

08.02.2021.

Proračun za građane je pojednostavljeni prikaz proračuna kojim se građanima objašnjavaju proračunski termini, koja razina vlasti je odgovorna za obavljanje različitih nadležnosti i pružanje usluga, te prikazuje sve aktivnosti koje se poduzimaju za pripremu i usvajanje proračuna.

Namjena izrade dokumenta Proračun za građane za 2021. godinu je na jednostavan način upoznati građane s aktivnostima i projektima Vlade Federacije BiH za 2021. godinu, te potaknuti građane na aktivno sudjelovanje u komentiranju, predlaganju i povećanju učinkovitosti federalnog proračuna.

Objavom ovog dokumenta nastoji se unaprijediti transparentnost rada Vlade Federacije BiH i doprinijeti većoj odgovornosti u trošenju proračunskih sredstava.

Proračun za građane je namijenjen svim građanima koje žele biti informirani o planiranim prihodima odnosno izvorima financiranja s jedne strane, te rashodima proračuna, odnosno na što će se trošiti sredstva proračuna, o investicijskim ulaganjima u 2021. godini i sl.

Ujedno se pozivaju i kantonalne vlade te jedinice lokalne samouprave da u okviru svojih mogućnosti pokušaju približiti proračun građanima i na taj način ih animiraju da se aktivnije uključe i proces pripreme, donošenja, ali i izvršavanja jednog od najvažnijih instrumenata javnih institucija.

Proračun za građane možete preuzeti ovdje.