Proračun za građane za 2020. godinu

09.01.2020.

U cilju sudjelovanja građana u planiranju i utrošku javnih sredstava, analizi politika i odgovornosti vlasti, pripremljena je pojednostavljena verzija najznačajnijeg financijskog dokumenta – Proračun Federacije Bosne i Hercegovine za građane za 2020. godinu.

 Proračun za građane je dokument koji na jednostavan način objašnjava građanima način kreiranja i donošenja proračuna, proračunske termine, koja razina vlasti je odgovorna za obavljanje različitih nadležnosti i pružanje usluga, kratak redoslijed aktivnosti i tijek proračunskog procesa prema proračunskom kalendaru, kao i mehanizme za uključivanje građana u proces usvajanja proračuna čime će se doprinijeti većoj transparentnosti i odgovornosti u trošenju javnih sredstava.

Kako bi se nadzor proračuna proveo u praksi, nužna je transparentnost proračunskih dokumenata i procesa, kao i mogućnost da građani u tim procesima sudjeluju. Izrada ovog dokumenta predstavlja put ka tome, s krajnjim ciljem postizanja veće odgovornosti vlasti prema građanima.

Proračun za građane za 2020. godinu možete preuzeti ovdje