Prezentacija Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata

21.11.2018.

„Davanjem pristupa registru Poreznoj upravi i sudovima i, naravno, bankama, konstantno se ojačava provedba zakona i unapređuje poslovno okruženje u Federaciji BiH“, rekla je federalna ministrica financija i zamjenica premijera FBiH Jelka Milićević na današnjem predstavljanju Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata koji je realiziran u okviru USAID-ovog Projekta reforme fiskalnog sektora.

Projekt reforme fiskalnog sektora provodi se od 2015. godine kada je potpisan Memorandum o razumijevanju između američke veleposlanice Maureen Cormack i premijera Federacije BiH Fadila Novalića s ciljem provedbe reformskih aktivnosti u fiskalnom sektoru.  

„Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata predstavlja još jedan od uspjeha zajedničke suradnje Federalnog ministarstva financija i USAID-ovog Projekta“, istaknula je ministrica.

U okviru ovoga projekta uspješno je uveden softver za planiranje proračuna za svih deset kantona u Federaciji, uveden je trezorski način poslovanja u skoro 40 općina, što predstavlja značajan napredak na putu ka transparentnijem upravljanju javnim prihodima te, kao najznačajniji, urađen je Registar taksi i naknada u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je Vlada FBiH usvojila u studenom 2017. godine i koji je objavljen na web stranici Ministarstva.

Ministrica je naglasila kako su ovi uspjesi rezultat zajedničke suradnje i primjer kako međunarodna pomoć može biti iskorištena za dobrobit građana i poslovne zajednice.