Predstavnici Francuske razvojne agencije u posjetu kod ministrice Milićević

17.10.2018.

Federalna ministrica financija, Jelka Milićević, sa suradnicima, susrela se u srijedu s predstavnicima Veleposlanstva Republike Francuske u BiH i Francuske razvojne agencije (AFD). U delegaciji su sudjelovali Nj.E. Guillaume Rousson, veleposlanik, g. Xavier Rouard, prvi savjetnik, g. Dominique Hautbergue, menadžer AFD-a za Balkansku regiju, gđ. Valentina Spina, suradnica iz AFD-a, gđ. Nives Pavlinović, ataše za ekonomske poslove i g. Jean-Baptiste Brasseur, financijski ataše.

Ovaj posjet dužnosnika iz Francuske predstavlja prvi kontakt između Federalnog ministarstva financija i Francuske razvojne agencije. Kako je naglašeno tijekom sastanka, Francuska razvojna agencija jest banka za javni razvoj diljem svijeta, koja je prisutna u više od 100 država, s 3.600 projekata i s ulaganjima vrijednim preko 10 milijardi eura. Nakon summita održanog u Londonu u srpnju ove godine, Francuska je odlučila proširiti mandat AFD-a na Bosnu i Hercegovinu i druge države u regiji.

Predstavnici Agencije i Veleposlanstva istaknuli su da je ovo početak buduće suradnje, koja će omogućiti financiranje konkretnih razvojnih projekata u predstojećem razdoblju, u područjima poput zaštite okoliša i klime, jačanju infrastrukture, energetskog i zdravstvenog sektora.

Ministrica Milićević je izrazila dobrodošlicu predstavnicima Agencije, te izrazila nadu za dobrom i uspješnom suradnjom na razvojnim projektima. Tijekom razgovora, predstavnicima Agencije skrenuta je pozornost na program javnih investicija, koji izrađuje Federacija BiH, ali i niže razine vlasti, kao okvir u kojem bi se mogli pronaći projekti na kojima je moguće ostvariti međusobnu suradnju.