Ministrica Milićević na samitu u Bečićima

18.06.2018.

Na samitu ministara financija, guvernera i direktora poreznih uprava regije pod nazivom „Financijska i monetarna stabilnost regije deset godina od početka globalne financijske krize“ koji se održava u Bečićima, u Crnoj Gori od 14. do 16. 6. 2018., prisustvuje i federalna ministrica financija, Jelka Milićević.

Cilj samita je okupljanje financijskih stručnjaka iz regije koji će razgovarati o najvažnijim temama iz oblasti javnih financija kao što su efekti fiskalne konsolidacije, mjere za daljnju stabilizaciju javnih financija, javne investicije, mjere za smanjenje javnog duga, uravnotežen proračun.

Ministrica Milićević je u okviru panela „Fiskalna konsolidacija i gospodarski rast“ govorila o aktivnostima koje Vlada FBiH zajedno s Ministarstvom financija provodi kroz Reformsku agendu. Naglasila je kako nema brzih rezultata, ali da je jedini ispravan put nastaviti s provedbom agende i biti u tome ustrajan. 

Kao rezultat mjera koje Vlada poduzima i koje je poduzela u prethodnom razdoblju ministrica je navela da je došlo do poboljšanja naplate javnih prihoda, održive likvidnosti Jedinstvenog računa Riznice FBiH, povećanja zaposlenosti, smanjenja „sive ekonomije“, ostvarenja suficita u iznosu od 66 milijuna Eura, koji je po prvi put usmjeren u putnu infrastrukturu, kao i smanjenja javnog duga Federacije BiH za 6,6%.

Na kraju je naglasila kako je Vlada FBiH čvrsto opredijeljena za realizaciju Reformske agende i Akcijskog plana usvajanjem zakona iz sfere fiskalne politike, koji čine osnovu za kreiranje boljeg poslovnog okruženja i provođenjem Strategije upravljanja dugom i Strategije reforme upravljanja javnim financijama s ciljem održivog gospodarskog rasta uz zdrave javne financije i niži javni dug.