Ministrica Milićević u posjeti institucijama Švedske zemljišne administracije

25.01.2018.

U okviru CILAP projekta - "Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini" - CILAP, čiji je cilj izgradnja kapaciteta, prijenos znanja i povećanje efikasnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini, od 22. do 25. 1. 2018. organizirana je studijska posjeta institucijama Švedske zemljišne administracije.

Studijska posjeta je organizirana s ciljem detaljnog upoznavanja sa sustavom zemljišne administracije u Švedskoj, s posebnim osvrtom na suradnju Švedske geodetske uprave i Porezne uprave u kreiranju sustava procijene vrijednosti nekretnina. Kraljevina Švedska predstavlja dobar primjer međusobne suradnje svih institucija i sudionika u procesima zemljišne administracije. Uska suradnja Švedske geodetske i porezne uprave je dobar primjer u kreiranju procedura procjene vrijednosti koje su temelj za razvijeno tržište nekretnina.

Tijekom studijske posjete, prisutnima su od strane domaćina detaljno prezentirane teme:

  • - Funkcioniranje Švedske porezne uprave
  • - Metode procjene poreza na imovinu i poreza na nekretnine
  • - Pojedinačne odgovornosti Švedske porezne uprave i Lantmäteriet-a (Švedske geodetske uprave) u procesu procjene vrijednosti poreza
  • - Uloga efikasne zemljišne administracije u razvoju švedskog društva u cjelini
  • - Ustroj Lantmäteriet-a i koliko dobro organizirane institucije utječu na efikasnost usluga i dobru suradnju sa svim ostalim institucijama
  • - Registar cijena nekretnina (RCN) i masovna procjena - koristi za Švedsku
  • - Važnost RCN-a za Ministarstvo financija i proračun
  • - Suradnja Lantmäteriet-a i Švedske porezne uprave u realizaciji efikasnog sustava procjene nekretnina
  • - Uloga Lantmäteriet-a u stvaranju sustava procjene nekretnina

 

Izaslanstvo institucija iz Bosne i Hercegovine čine ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević, ministar financija RS Zoran Tegeltija, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović, direktor porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović, direktorica uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Bosiljka Predragović, direktorica CILAP projekta Anđa Zimić, te koordinatori CILAP projekta u oba entiteta Denis Tabučić i Stojan Jungić.

Izaslanstvu se tijekom studijske posjete pridružila i veleposlanica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj Vesna Ćužić koja je naglasila važnost implementacije CILAP projekta.