Ministrica Milićević razgovarala s Misijom MMF-a

09.11.2017.

Federalna ministrica financija i zamjenica premijera Federacije BiH razgovarala je s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kojeg predvodi Nadeem Ilahi.

Na temelju članka IV. Statuta Međunarodnog monetarnog fonda,  MMF održava, obično svake druge godine, bilateralne razgovore sa zemljama članicama Fonda. Cilj Misije je sagledati širu sliku o ekonomskim pitanjima, gospodarskim kretanjima i gospodarskim politikama u srednjoročnom razdoblju.

Mogućnost nastavka aranžmana s MMF-om ovisi o ostvarenom napretku u okviru Proširenog aranžmana i ispunjavanju prethodnih mjera iz Pisma namjere.

Ministrica Milićević izvijestila je članove misije o upućivanju u parlamentarnu proceduru prijedloga rebalansa Proračuna za 2017. godinu i nacrta Proračuna za 2018. godinu naglasivši kako se, prilikom izrade Proračuna za narednu godinu vodilo računa o smanjenju tekućih rashoda kako bi se stvorio prostor da se dio sredstava usmjeri u razvojne infrastrukturne projekte.

Predstavnici MMF-a su pohvalili do sada provedene reforme u Federaciji Bosne i Hercegovine osobito u vidu usvojenih zakona te su izrazili podršku na provođenju daljnjih reformi.

Na današnjem sastanku, pored predstavnika MMF-a iz Washingtona, prisustvovao je i Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.