Ministrica Milićević na regionalnom Summitu u Bečićima

17.06.2017.

Na summitu ministara financija, guvernera i direktora poreznih uprava regije pod nazivom „Financijska stabilnost regije u novom globalnom okruženju“ koji se održava u Bečićima, u Crnoj Gori od 16. do 17. 6. 2017, prisustvuje i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Cilj summita je okupljanje svih eminentnih financijskih stručnjaka iz regije kako bi diskutirali o najvažnijim temama iz oblasti monetarne politike, financijske inkluzije te razmijenili ideje na koji način ostvariti zavidnu razinu gospodarskog rasta uz zdrave javne financije i niži javni dug.

Ministrica Milićević je u okviru panela „Novi prioriteti-brži gospodarski rast uz zdrave javne financije i niži javni dug“ govorila o aktivnostima koje provodi Vlada FBiH zajedno s Ministarstvom financija. Naglasila je kako Reformska agenda, s Akcijskim planom, predstavlja temeljno opredjeljenje Vlade FBiH odnodno stabilne javne financije kroz povećanje javnih prihoda, upravljanje dugom na transparentan i „domaćinski“ način, smanjenje deficita, smanjenje stope „sive ekonomije“ te otvaranja novih radnih mjesta.

Također je navela kako sve mjere koje Vlada poduzima i koje je poduzela u prethodnom razdoblju pokazuju rezultate i napredak, posebno u dijelu poslovnih pokazatelja gdje je zabilježen rast poslovnih prihoda gospodarskih subjekata za 1,1 milijardu KM pri čemu treba izdvojiti rast prihoda od izvoza te porast imovine gospodarskih društava za skoro 1 milijardu KM.

 „Provedbom restriktivne politike potrošnje uspjeli smo kroz interne uštede iznaći način da uravnotežimo proračun, održimo ga stabilnim i osiguramo redovna socijalna davanja“, istaknula je ministrica osvrnuvši se na izostanak očekivane tranše MMF-a zbog neispunjenja mjera iz Pisma namjere.   

Na kraju je naglasila da je Vlada FBiH čvrsto opredijeljena za provedbu Reformske agende i Akcijskog plana kako bi u što kraćem vremenskom razdoblju odgovorili izazovima koji su ispred nas, prije svega popunjavanju upitnika za pristup Europskoj uniji i samim tim stjecanju kandidatskog statusa što je cilj vlasti na svim razinama.