Svečana dodjela certifikata prvoj generaciji internih revizora za javni sektor

28.03.2017.

Danas je u Federalnom ministarstvu finansija-financija upriličena svečana dodjela certifikata prvoj generaciji internih revizora za javni sektor u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji su ispit za stjecanje zvanja uspješno položili u skladu sa Pravilnikom o uslovima za obavljanje interne revizije u javnom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj: 95/15).

Federalna ministrica financija Jelka Milićević obratila se polaznicima i poželjela im daljnji uspjeh u životu i radu istaknuvši, između ostalog, da je promocija struke interne revizije i zaštita te profesije obaveza Ministarstva u cilju odgovornijeg upravljanja javnim sredstvima.

Polaznicima se također obratila i pomoćnica ministrice Fatima Obhođaš, rukovodilac Centralne harmonizacijske jedinice, koja je iskazala zadovoljstvo nivoom koji su polaznici pokazali na ispitu, rekavši da to ukazuje koliko su ozbiljno pristupili navedenom ispitu. Prisutne je informisala da je Ministarstvo uspostavilo registar internih revizora u javnom sektoru u Federaciji, čija je svrha i pozivanje na obuke koje će Centralna harmonizacijska jedinica provoditi u saradnji sa međunarodnim donatorima.

Prvi ciklus stjecanja zvanja interni revizor za javni sektor uspješno je završilo 19 kandidata, a idući ciklus certifikacije planiran je za septembar 2017. godine.