Održan sastanak s Elenom Flores

06.03.2017.

Federalna ministrica financija i zamjenica premijera FBiH Jelka Milićević održala je radni sastanak s delegacijom Generalne Direkcije za ekonomska i financijska pitanja i globalno upravljanje Europske komisije (DG ECFIN) predvođenu direktoricom Direkcije gospođom Elenom Flores.

Delegacija u Bosni i Hercegovini boravi s ciljem ocjene Programa ekonomskih reformi BiH (ERP) za razdoblje 2017 – 2019. godina, pripreme prijedloga smjernica u oblasti politika te boljeg upoznavanja s glavnim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Gospođa Flores je dala par komentara na ERP, o kojima bi trebalo voditi računa prilikom donošenja budućih Programa ekonomskih reformi, rekavši da s makroekonomskog aspekta ERP treba biti integriran tekst svih razina vlasti. Kao dobar pomak navela je donošenje Zakona o registru novčanih naknada koji ima za cilj uvođenje transparentnosti kod korisnika socijalnih naknada.

Ministrica Milićević je naglasila kako je ova Vlada uspjela smanjiti okvir za plaće uvođenjem moratorija na zapošljavanje. Što se tiče Mirovinskog fonda, ministrica je navela da se u FBiH provodi mirovinska reforma putem donošenja tri zakona koji imaju za cilj kontinuitet u radu Fonda i isplatu mirovina na vrijeme.

Program ekonomskih reformi BiH za razdoblje 2017 – 2019. godina u finalnoj verziji će biti razmatran 23. svibnja 2017. na ministarskoj konferenciji zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana.