Ministarstvo financija FBiH odbacuje optužbe Ureda za reviziju

29.12.2016.

Slijedom pisanja pojedinih medija Ministarstvo financija Federacije BiH u potpunosti odbacuje neutemeljene tvrdnje koje dolaze od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH, a posebno one da Ministarstvo opstruira rad Ureda umanjenjem proračunskih sredstava za tu instituciju.

Ministarstvo je u cijelosti ispunilo obveze definirane Zakonom o proračunima u FBiH sa jasno definiranim rokovima, te zatim i poziv na konzultacije  koje Ured za reviziju institucija FBiH nije prihvatio. Usprkos tomu, Federalno ministarstvo financija je uvažilo većinu zahtjeva Ureda za reviziju, posebno u dijelu koji se odnosi na materijalne troškove. Nabavka vozila nije odobrena iz razloga što je Vlada Federacije BiH donijela zaključke da će se nabavka vozila za sve proračunske korisnike vršiti putom operativnog leasinga – rečeno je Feni u Ministarstvu financija.

Također, napominjemo da je Federalno ministarstvo financija prilikom odobravanja proračunskih zahtjeva vodilo računa o zaključcima Vlade FBiH uključujući onaj o prihvaćanju Dokumenta politike o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade troškova zaposlenih. Ministarstvo nije bilo u mogućnosti odobriti zahtjev Ureda za reviziju institucija u FBiH za 11 novih zaposlenika, jer bi to bilo u suprotnosti s ovim zaključkom Vlade.

-Federalno ministarstvo financija u potpunosti uvažava odredbe Zakona o reviziji institucija u FBiH i ni na koji način ne želi utjecati niti ugrožavati financijsku, funkcionalnu i organizacijsku neovisnost Ureda za reviziju. Međutim Federalno ministarstvo financija planira proračun FBiH sukladno politikama Vlade Federacije BiH koje se u velikoj mjeri oslanjaju na obveze koje je Vlada preuzela Pismom namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Provedba tih politika se ravnomjerno odnosi na sve korisnike proračunskih sredstava, pa tako i na Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH – naglašavaju iz Ministarstva financija FBiH, prenosi danas ''Fena'' .